Suomalaiset ovat lottorakasta kansaa

Written on at , by lottoaja

lottonumerotVeikkauksen lotto on suomalaisille tuttu jokaisessa ikäryhmässä vauvasta vaariin. Vuositasolla suomalaiset pelaavat lottoa hurjia määriä. Vuosittain yli puolet suomalaisista pelaa lottoa. Veikkauksen mukaan yli kolme miljoonaa ihmistä (täysi-ikäistä tietenkin koska alaikäiset eivät saa pelata) lottoaa. Jokaisella viikolla lähes 1,5 miljoonaa loton pelaajaa täyttää lottorivinsä uskollisesti.  Katso viimeisimmät loton ja kenon tulokset peliaika.com -sivustolta.

Suurin osa Suomalaisista Lottoaa

Yli 80% suomen kansalaisista kertoo tilastojen mukaan pelaavansa ainakin silloin tällöin lottoa. Jos katsotaan lähiaikojen lottoon mennyttä rahaa niin määrä on huikea: n.480 miljoonaa eli 1/4 koko veikkaus oy:n liikevaihdosta tuli lotosta vuonna 2013.

Kysyähän tietenkin sopii että paljonko tuosta lottoon käytetystä rahasta palautui suoraan pelaajille? Loton palautusprosenttihan on n. 40 prosentin luokkaa joten veikkaukselle tämä ainakin on hyvää liiketoimintaa rahallisesti katsottuna.

Tähän voidaan vielä lisätä lunastamatta jääneet lottovoitot joita kertyy vuositasolla kuutisen miljoonaa. (luit aivan oikein: 6MILJOONAA EUROA) Jostain syystä näinkin suuri määrä voittoja vuosittain jää veikkauksen taskuihin. Ehkä lottokuponki häviää tai pienempiä voittoja ei haluta lunastaa. Kaikkien aikojen suurin lunastamaton lottovoitto oli niinkin paljon kuin 2.4 Miljoonaa euroa. Olisiko kenties kuponkin tässäkin tapauksessa hävinnyt. Voittajaa kuulutettiin mediassa laajalti tuloksetta. Olkoon syynä mikä tahansa, veikkaukselle jää joka vuosi leijonaosa pelaajien rahoista, se on tullut täysin selväksi.

Miksi lottoa pelataan niin paljon?

Tärkein syy lottoamiseen on pienen rahan muuttaminen miljooniksi. Jokainen haluaisi rikastua nopeasti käyttämättä silti paljon rahaa. Tähän lotto on oivallinen, joskin mahdollisuudet päävoittoon ovat olemattomat. Kuitenkin veikkaus taitaa mielikuvan myymisen ja mainoksissa pyöriikin vaikka minkälaista skenaariota mitä ihmiset tekisivät jos lottovoitto osuu omalle kohdalle. Loton todennäköisyys seitsemän oikein tulokseen on 1:15000000 joten eipä hääppöisiä mahdollisuuksia suuriin voittoihin ole mutta ainahan voi kuitenkin onni potkaista.

Tietenkin lotossa on eri trendejä joiden aikana peliä pelataan huomattavasti suurempia määriä. Jos päävoitto kasvaa mittaviin lukemiin, ihmiset alkavat pelata yhä enemmän ja yhä useampia rivejä. Tavallisesti iäkkäämmät ihmiset pelaavat enemmän lottoa mutta kun jättipotti kasvaa, kaikki täysi-ikäiset pelaavat enemmän. Kaikkein suurin loton käyttäjäryhmä on kuitenkin keskimääräisesti 45-60 vuotiaita.

Töissä on aikaa täyttää lottoruudukoita

Suomessa suurin osa lottokupongeista viedään veikkauspisteeseen aamupäivän aikana. Jos työ on tympeää niin kyllähän sitä ennemmin lottoa täyttelee siinä toivossa että vapaus koittaa hyvällä tuurilla lottoarvonnan jälkeen. Alkuviikko on vaisumpaa lottoamisen suhteen mutta aina lauantain lähestyessä myös lottopisteillä vilkastuu. Perjantain ja lauantain osuus lotton myynnistä on puolet tai jopa enemmänkin.

Haaveet ja jättipotit houkuttavat

Pääsyy Loton pelaamiseen on pienellä rahallisella panostuksella saatu suuren voiton mahdollisuus ja haaveilu siitä, mitä lottovoitolla tekisi. Päävoitolle eli 7 oikein -tulokselle jaetaan 16,5 prosenttia kierroksen pelivaihdosta. Mikäli täysosumia ei löydy, siirtyy 7 oikein -voittoluokan osuus vaihdosta seuraavalle kierrokselle.

Lotto on koko kansan peli, sillä kaikki haaveilevat. Lotossa on tyypillistä pelaamisen voimakas kasvu jättipottikierroksilla. Vanhemmat ikäryhmät pelaavat Lottoa muita ikäryhmiä enemmän ja miehet naisia enemmän, mutta jättipottikierroksilla nuoremmatkin innostuvat lottoamaan. Eniten pelaajia löytyy 45–60 -vuotiaista.

Lottoruudukoita ruksataan ruokatunnilla

Suomalaiset käyttävät ilmeisesti osan ruokatunnistaan lottorivien ruksaamiseen, sillä kuponkeja kiikutetaan myyntipaikkoihin arkisin eniten aamupäivällä. Alkuviikosta lottoaminen on vielä vaisua, mutta vilkastuu tasaiseen tahtiin lauantain lähestyessä. Pelaaminen painottuu aamupäivään vielä viikon puolivälissä, mutta kallistuu selvästi iltapäivän puolelle loppuviikkoa lähestyttäessä. Perjantaisin alkaa veikkauspisteissä ja netissä kuhista. Loton myynnistä tulee yli puolet perjantain ja lauantain aikana.

Lotossa on vuosien varrella tapahtunut uudistuksia niin pelin kannalta kuin itse lottoarvontalähetyksen kannalta. Viimeisin muutos oli 2014 kesäkuussa jolloin voittoluokat laitettiin uusiksi. Samalla käyttöön tuli tuplausnumero jolla voi saada minkä tahansa voittosumman x2. Myös päävoitto voidaan saada kaksinkertaisena jos pelataan tuplauksen kanssa.

Lotto on siis koko kansan peli jota on pelattu jo yli 30 vuotta suomessa. Mikäpä olisikaan jännittävämpää ja hauskempaa kuin jännittää koko perheen voimin käykö onni tänä lauantaina. Jos arvonta on jo mennyt ja haluat tietää tulokset, katso loton oikeat numerot tällä viikolla.

Jos haluat tietää historian suurimmat lottovoitot koko maailmassa, katso: http://en.wikipedia.org/wiki/Lottery_jackpot_records

Lottomoka – Väärä lottonumero

Written on at , by lottoaja

Loton tv-lähetys on eräs katsotuimpia suoria lähetyksiä suomessa.  Eipä siis ihme että lottojuontajalla voi mennä välillä hieman pallot sekaisin ja oikea lottorivi vaihtuu vääräksi. Onneksi juontajan sanalla ei ole niin paljoa painoarvoa kuin arvontakoneella. Tässä tapauksessa numerot 21 ja 12 vaihtoivat juontajan toimesta paikkaansa. Eikä siinäkään vielä kaikki, nimittäin kaikki ruotsinkielen taitoiset voivat kiinnittää huomiota kun numerot sanotaan ruotsiksi. Vinkkinä numero 36 ruotsalaisittain kääntyy mielenkiintoiseksi lottonumeroksi.

No, onneksi loton viralliset valvojat ovat kuitenkin sitä varten että arvonta suoritetaan oikein pelaajan kannalta. Nämä viralliset valvojathan ovat täysin puolueettomia osapuolia ja valvovat nimenomaan sitä että loton pelaajien etu tulee arvonnan osalta etusijalle.

Kuitenkin välillä suorissa arvonnoissa sattuu ja tapahtuu kaikenlaista. Ja lottojuontajakin on vain ihminen joten annettakoon hänelle anteeksi pari kömmähdystä.

Tästä voit vielä lukea millaista on olla lottojuontaja. Ei ehkä kuitenkaan mikään maailman helpoin tehtävä vaikka siltä voikin tuntua.

Kaikkien aikojen ehkä pahin lottomoka on kuitenkin tapahtunut viking-lotossa vuonna 2011.

Tuolloin virheen vuoksi ruutuihin paukahti väärä voittava lottorivi ja suorassa lähetyksessä alettiin jo hehkuttaa voittajaa. Tuolloin onnennumeroksi ilmoitettiin “9” vaikka todellisuudessa numero olisi ollut “30”.

Tuolloin mokailun takana oli graafikkona toiminut henkilö ylellä. Nähtävästi kyseiselle henkilölle tuli ajatuskatko ja ruutuun siis ilmestyi väärä numero.  Tietenkin juontaja ei pystynyt muuta kuin lukemaan tuloksen joten häntä ei asiasta sen ihmeemmin voinut syyttää.

Kuitenkin kyseinen tapaus korjattiin nopeasti tv-uutisten lähetyksen yhteydessä. Ja näissä asioissahan voitot jaetaan arvontapöytäkirjaan merkittyjen numeroiden mukaan joka tapauksessa. Se minkä kone arpoo näkyy pöytäkirjoissa ja niiden mukaan voitonjako tapahtuu.

Jos “väärin arvotulla” numerolla olisi saanut voiton, olisi voitto langennut ainoastaan yhdelle pelaajalle joka olisi saanut melkein 5 miljoonaa euroa. Toisin kävi ja päävoitto jakaantui kahtia ollen huomattavasti pienempi ilman onnen numeroa. Kaksi voittajaa saivat vähän reilut 330 000 € kumpikin.

On saattanut kenties väärän onnen numeron pelannutta jonkun verran harmittaa.